ŠTETNE POSLEDICE PREKOMERNOG KORIŠĆENJA MOBILNOG TELEFONA

Skola programiranja za decu

Internet je dominantan medij za komunikacije i dobijanje informacija. Nesumnjive su prednosti virtuelnog sveta, benefiti i olakšice koje donosi. Od toga da li ćemo osetiti posledice nepravilnog korišćenja, zavisi isključivo od nas i od toga kako se postavimo prema virtuelnom svetu. Zbog toga je važno usmeravati dete od malih nogu na pravilno korišćenje tehnologija, i imati kontrolu nad time koje aplikacije i profile dete koristi, i na koji način.

Treba premostiti jaz i disbalans između generacija, tako što ćemo mi decu učiti o sigurnosti i na šta treba obratiti pažnju, dok njima možemo dozvoliti da daju i nama i svetu nove ideje.

POREMEĆAJ U SPAVANJU

Važno je da dete ima miran san, koji mu je potreban za obnovu i procesuiranje informacija koje je dobilo tokom dana. Sve što se odvija u online svetu, ima svoje efekte i posledice u realnom svetu. Nedovoljan ili neispunjen san se odražavaju na ocene u školi, kao i na svakodnevnu produktivnost. Stručnjaci škole preporučuju da svom detetu uzimate mobilni telefon kada krene na spavanje, pošto je dokazano da neposredno gledanje u telefon pre spavanja, razmenjivanje sadržaja i igranje igrica, utiču na kvalitet sna.

CYBERBULLYING

Sajber buling podrazumeva svaki oblik vršnjačkog nasilja u virtuelnom svetu. Svedoci smo toga da je većini današnje dece i omladine izuzetno bitno na koji način su predstavljeni na svojim profilima, i da je u tom dobu njima važno kakvo mišljenje njihovi vršnjaci imaju o njima. To je još jedan od razloga zbog kojih je važno dete na vreme upoznati sa čarima programiranja.

Mi u školi usmeravamo decu sličnih interesovanja na kolektivan rad, svesni toga da to pozitivno utiče na njihovo samopouzdanje. Postoje razne stranice koje promovišu štetne i nezdrave modele ponašanja, kako prema sebi, tako i prema drugima.

Mogu da pristupe sajtovima koji imaju štetne i šokantne sadržaje, što lako utiče na to da se dete oseća zbunjeno i uplašeno, i da bude pod uticajem online agresije. Nasilni sadržaji mogu prouzrokovati agresiju. Zato je važno imati kontrolu nad detetovim korišćenjem mobilnog telefona, što danas može da se obezbedi i putem različitih bezbednostih aplikacija.

ZAVISNOST

Deca, kao i tinejdžeri i određeni broj odraslih postaju lako zavisna od mobilnih telefona. Igraju igrice, dopisuju se i pričaju preko različitih aplikacija, deleći sadržaje svakodnevnice. Prekomerna upotreba ima potencijal da dovede do toga da osoba prestane da razlikuje virtuelni svet od svakodnevnice, što lako može da dovede do objavljivanja neprimerenih sadržaja, koji je danas jedan od ozbiljnih izazova i rastućih problema sa tinejdžerima. Zavisnost od mobilnog se često odražava i u neredovnom izvršavanju školskih i drugih obaveza, gde prioritet nad obavezama i komunikacijom sa ukućanima zauzimaju zanimljivosti na mobilnom telefonu.

Ono što stručnjaci iz škole savetuju kao jedno od najboljih rešenja jeste da se ograniči vreme provedeno na mobilnom telefonu. Možda će Vaše dete u početku negodovati, ali će Vam sasvim sigurno kasnije biti vrlo zahvalno na tome što ste ga naučili balansu u korišćenju tehnologije.

Na koji način ćete Vi zaštititi svoje dete od prekomerne upotrebe mobilnog telefona?