DA LI ZNATE KAKO DA OSIGURATE BEZBEDNOST SVOG DETETA U ONLINE SVETU?

Bezbednost na internetu

 

JAČANJE ZAŠTITE VAŠEG DETETA U DIGITALNOM SVETU

S obzirom na to da je digitalno nasilje jedno od najvećih izazova sa kojim se susreću deca u današnjem dobu, roditelji sve više osećaju potrebu za obraćanjem posebne pažnje na njihove online aktivnosti, edukaciju o rizičnom ponašanju, kao i na potencijalne opasnosti u online svetu. Prevencija u edukaciji i razvoj veština su bitni faktori u suzbijanju zloupotrebe novih tehnologija. IT Azbuka podstiče umeće digitalne pismenosti i bezbednosti, podstičući decu na pravilno korišćenje sadržaja i zdrav odnos prema virtuelnom svetu.

 

ONLINE VASPITANJE

Kako se virtuelni svet sastoji i od štetnih i neprimerenih sadržaja, napravljene su različite aplikacije koje roditeljima nude mogućnost da obezbede svom detetu učestvovanje u online svetu prikladno detetovom uzrastu. Istovremeno, pomažu roditeljima da aktivno nadgledaju njihove aktivnosti i usmeravaju ih ka pravilnom i zdravom načinu upotrebe modernih tehnologija.

 

PRIMERI BESPLATNIH APLIKACIJA ZA BEZBEDNOST DECE

IT Azbuka preporučuje sledeće aplikacije za bezbednost dece na internetu, koje su besplatne za preuzimanje i korišćenje:

Bezbednost na internetu, kako zastiti dete na internetu

Kids Mode

Omogućava da postavite Pin kod koji će onemogućiti Vaše dete da pristupa neprikladnom sadržaju. Ova aplikacija takođe nudi svojevrsnu zabavu za decu, koja je istovremeno bezbedna i proverena, pod Vašom kontrolom.

 

 

 

 

 

Kids Place – Parental ControlBezbednost na internetu, kako zastiti dete na internetu

Roditelj može da odabere prihvatljive aplikacije za dete, po njegovom mišljenju, kao i da druge aplikacije koje smatra neželjenim ili neprilagođenim uzrastu, blokira. Na taj način stvara profil koji će dete ubuduće koristiti.

Ova aplikacija takođe sprečava dete da preuzme (download-uje) druge aplikacije koje roditelj nije označio kao dozvoljene, da ostvaruje pozive, poruke ili bilo koje druge akcije koje Vas mogu koštati novca. Pogodan je za decu svih uzrasta.

 

Bezbednost na internetu, kako zastiti dete na internetuScreen Time Parental Control

Pomaže roditeljima da upravljaju i kontrolišu koliko vremena njihovo dete provodi na telefonu/ tabletu.
Sa ličnog telefona, možete ograničiti dnevno korišćenje telefona Vašeg deteta, blokirati određene aplikacije, kao i dozvoliti druge. Imate mogućnost da zabranite korišćenje aplikacija u određeno doba dana, kako biste sprečili da dete dođe u iskušenje (npr. vreme pred spavanje, vreme namenjeno za učenje), i time mu na vreme pomogli da stekne određenu naviku.
Možete podesiti da stiže obaveštenje na Vaš mobilni telefon da dete želi da instalira novu aplikaciju. Screen Time Parental Control na suptilan način omogućava i da dete, nakon određenog vremena, može da proceni zdrav limit provođenja ličnog vremena na telefonu.

 

Koja je Vaša omiljena bezbednosna aplikacija?

 

Za IT Azbuku napisala, 

Jovana Tošković