Eksperimentiši i igraj se – sa svojim idejama!

Scratch programski jezik

ŠTA JE SCRATCHIT azbuka?

Scratch predstavlja svetsku vodeću platformu za programiranje, kao i online zajednicu koja broji svoje članove širom sveta. Programski jezik koji omogućava kreiranje sopstvenih interaktivnih priča, projekata, animacija, igara, muzike, karaktera, umetničkih dela.
Scratch je dizajniran kako bi istovremeno omogućio i razvijanje kognitivnih, socijalnih, ličnih i emotivnih sposobnosti. Za buđenje i osnaživanje kreativnosti, kao i za mogućnost za nova kreativna učenja i iskustva.
Namenjen je svima onima koji imaju želju da koriste programiranje kao način kreativnog izražavanja, primarno dizajniran za uzrast od 8-12 godina.
„Deci je sada omogućeno da uče kako bi programirali, i da programiraju kako bi učili“, rekao je jedan od kreatora ovog programa, Mitchel Resnick.

 

ONLINE SCRATCH ZAJEDNICA

Kada učestvuju u ovoj online zajednici, članovi imaju priliku da istražuju i eksperimentišu u otvorenoj formi sa drugim Scratch članovima. Članovi mogu deliti svoje projekte, interesovati se za tuđe i dobijati potrebne odgovore u vezi sa njima, istovremeno se družiti i učiti jedni od drugih. Takođe, moguće je koristiti Scratch bez učestvovanja u programskoj online zajednici.

 

ŠTA RODITELJI MISLE O SCRATCHU?

Utisci roditelja su izuzetno pozitivni. Scratch donosi razne pogodnosti za dete. Roditelji su zadovoljni jer vide da deca mogu stvarati, učiti, napredovati, dok se istovremeno zabavljaju, što je svakako vredno njihovog vremena. Ne tako mali broj dece se zbog ovog izuzetnog programa zainteresovao dublje za kompjutere, grafički dizajn, animacije – kao oblasti koje žele da istražuju u daljoj budućnosti. Rano upoznavanje sa Scratchom može da otvori potpuno novi svet Vašem detetu, i dopusti mu da uživa u sopstvenoj kreativnosti, koristeći uputstva i objašnjene mogućnosti, koje može da prilagodi svojim afinitetima.

Interaktivno kreiranje poboljšava veštine logičkog razmišljanja i dete će imati priliku da oseti kako svojim odlukama i izborima može da reši predstojeći izazov, i to će mu uliti dodatno samopouzdanje po pitanju sopstvenih sposobnosti, što je izuzetno bitno za razvoj pojedinca.

Takođe, kompletno okruženje i programski jezik prilagođeni su različitim govornim područjima. O tome da je Scratch svetska platforma govori zanimljiv podatak – da može da se koristi na više od 70 različitih govornih jezika. Ovaj programski jezik se koristi i u školama, u kojima ga profesori često koriste kao kreativno oruđe za različite predmete, kako bi na zabavan i lakše razumljiv način prilagođen dečjem uzrastu, približili materiju datog predmeta. Mi u IT Azbuci Scratch koristimo kako bismo našim polaznicima približili osnovne koncepte programiranja. Naši polaznici kroz Scratch vežbaju geometriju, uslovnu logiku, petlje i događaje i sve to kako bi svoje ideje pretočili u igrice i animacije.

Još jedna pozitivna stavka ovog programskog jezika jeste to što možete zajedno sa svojim detetom kreirati – šta god poželite.

 

Za IT Azbuku napisala, 

Jovana Tošković