Da li deca treba da uče PROGRAMIRANJE?

Programiranje za decu

DETE JE UPIJAJUĆI UM

„Deca najviše upijaju i uče iz onoga što ih okružuje.“

Sa ljubavlju je poručila svim roditeljima i onima koji će to postati, Marija Montesori, lekarka, pedijatar i cenjeni pedagog. Osnivač je pedagoškog programa Montesori, koji se duže od jednog veka primenjuje u Evropi i Americi, kao metoda obrazovanja dece i mladih. Govori o tome da je rani životni period idealno vreme za razvoj određene veštine ili sticanja određenog znanja kod deteta.

Jedna od mnogobrojnih prednosti koje neformalno obrazovanje pruža detetu je mogućnost da kroz zabavu i igru nauči konkretne stvari, koje mu zbog načina pristupa edukatora i čitavog koncepta pomenutog obrazovanja, neće delovati glomazno, niti nametnuto.

Edukatori rade sa decom individualno, kao i grupno. Ono što je zanimljivo je to da je primećen veliki napredak i kada deca rade u timu i medjusobno se pomažu i nadahnjuju. Timski rad doprinosi socijalnoj interakciji i osećaju za druge, što je usko povezano sa motivacijom za učenje i rezultatima koje ono donosi.

VREME STVARANJA

Programiranje jeste jedna od najatraktivnijih zanimanja budućnosti. To je jedan od razloga zašto škole programiranja predstavljaju važnu i jaku polaznu tačku na kojoj će deca i mladi moći da grade dalje interesovanje i unapredjuju sopstvene kapacitete. Za sam razvoj deteta kao i za celoživotno učenje koje je zastupljeno u našoj svakodnevnici, odlična stvar je i to što će od ranih godina i ulaska u lepote obrazovanja, kako formalnog, tako i neformalnog, imati priliku da izaberu za sebe šta im odgovara i šta ih u digitalnom svetu čini srećnim i uspešnim.

ČUDO STVARANJA

„Zanemarujemo psihološku suštinu, a baš nju moramo uzeti u obzir. Kakva je korist od prenošenja znanja ako zanemarimo celokupan razvoj čoveka?“

Citirajući Mariju Montesori, naša želja je da prenesemo ono što smatramo da je važno za budućnost naše dece, a to je da im pružimo samo ono najbolje od nas samih i od sveta, kako bi i sama želela i naučila da napreduju, u svakom aspektu života. Programiranje donosi mogućnost da deca otkriju koja je njihova priča u digitalnom svetu kroz sopstveno iskustvo, znanje i kreiranje, sa neminovnom upotrebom i akcentom na unapređivanju i podsticanju njihove mašte, inspiracije i kreativnosti.

Za IT Azbuku napisala, 

Jovana Tošković