4 osnovna razloga UČENJA DECE O IT-ju


„Svako u ovoj zemlji bi trebalo da nauči kako da programira, zato što na taj način učiš kako da razmišljaš.“

Ono što je Steve Jobs hteo da kaže jeste da umeće i veština programiranja donose dobrobit poboljšanju logičkog razmišljanja. Programiranje pruža zanimljive i različite tehnike koje neminovno dovode do novog načina u rešavanju izazova, koje će deca gotovo neosetno poprimiti.

Sigurnost na internetu

Savremeni način života doneo je ne samo potrebu, već i želju za neformalnom edukacijom, obzirom na to da u klasičnom školskom sistemu, za sada, nije izdvojeno dovoljno potrebnog vremena za učenje o programiranju. Kao jednu od prednosti, rado izdvajamo našu želju da decu učimo o sigurnosti na internetu i mogućim bezbednosnim tehnikama. Danas gotovo svako ima pristup mobilnim uređajima i internetu, i činjenica je da pojedine igrice, kao i nepromišljeno, neiskusno ponašanje na internetu, može dovesti do nenadanih rizika i opasnosti. Zato smatramo da je preventivnost i uloženo znanje u bezbednost naših mladih izuzetno važna stavka. Ista se, takođe, može predstaviti mladima na blag i istovremeno strog i zaštitnički način, koji ih neće uplašiti, već omogućiti da razumeju i da se na pametan način ophode u neminovnom odnosu sa virtuelnim svetom. Fokusirani smo na dobronamernu i svetlu stranu medalje i da našim doprinosom poboljšamo percepciju deteta, i učestvujemo u aktivnom razvoju i napredovanju svakoga pojedinačno.

Osnaživanje i edukacija mladih u IT okruženju

Gotovo sve što danas radimo zahteva određenu formu programiranja. Naš cilj jeste da osnažimo i poboljšamo edukaciju mladih i da ih na zabavan način podsetimo da su oni kreatori. Kroz nenametljiv izraz obrazovanja oni će imati priliku da dožive svu interesantnost, raznolikost i radost koja se dešava kada kreiraju svoje projekte u IT okruženju.

Interaktivno učenje

Naš plan i program podrazumeva interaktivno učenje i podsticanje deteta na individualan i timski duh. Pravljenje sopstvenih igrica, planova, rešenja i taktika pospešuju maštu i istrajnost i uče decu da uspeh može i te kako da bude zabavan. Viši cilj jeste da deca uživaju u sopstvenoj kreativnosti koju će otkriti kroz posao koji je poziv sadašnjosti i budućnosti, i koji nudi širok spektar znanja i usmeravanja u njihovim budućim karijerama.

Upotreba logičkog razmišljanja i na drugim poljima

Glavna dobrobit učenja programiranja jeste razvoj i unapređenje logičkog razmišljanja dece. Rešavanjem mozgalica, kreiranjem interaktivnih igrica, kreiranjem i programiranjem robota, deca usvajaju određene modele i paterne za rešavanje postavljenih zagonetki. Odlična vest jeste da vreme uloženo u razvoj logičkog razmišljanja koje provedu na radionicama programiranja za decu podstiče i na interesovanje za druge oblasti, srodne programiranju, u klasičnom školskom sistemu. Značaj razvoja logičkog razmišljanja u ranijem uzrastu deteta od velike je važnosti za razvoj deteta kao osobe koja će u ranijem dobu moći da prepozna oblasti interesovanja i svoju pažnju fokusira na istu.

Za IT Azbuku napisala, 

Jovana Tošković