Zašto dec@ treba da programiraju?

IT azbuka - škola programiranja za decu.

U današnje vreme, programiranje i kompjuterske nauke postaju osnovne veštine slične čitanju ili matematici. Međutim, programiranje se najčešće ne predaje u osnovnim školama iako imamo kompjutere svuda oko nas. Onda možemo da se zapitamo sledeće: Ako se osnovcima predaju matematika, biologija i fizika da bi bolje razumeli svet oko njih, zašto se onda ne predaje i programiranje?

Ovo su neki od osnovnih razloga zašto deca treba da uče o osnovama programiranja od malih nogu:

Programiranje pospešuje logičko razmišljanje i veštine rešavanja problema. 

Veštine koje deca stiču prilikom programiranja mogu im omogućiti da steknu tehnike rešavanja problema i iz drugih oblasti, ne samo iz oblasti kompjuterskih nauka. Programiranje može da dovede do uspeha i u drugim predmetima, kao što su matematika, fizika, engleski jezik, čak i čitanje.

Najbolje je početi rano.

Kao što je i slučaj sa učenjem stranog jezika, najbolje je početi što pre. Deca će naučiti neke osnovne koncepte, čak i ako ne znaju kako se oni tačno zovu ili čak i ako ne znaju ni da čitaju.

Programiranje je zabavno!

Pored praktičnih razloga, bitan je i taj da je programiranje zabavno! Deca mogu da budu kreativna i da nauče kako da naprave igricu ili animaciju, što će im biti interesantno a istovremeno će im pružiti jednu dozu samopouzdanja. Zamislite programiranje kao supermoć! Deca mogu da nauče da kontrolišu mašine i robote – prilično kul, zar ne?